Redacteur

Tijdelijk gesloten

Redacteur

NEN Delft

Wat is vereist?

 • HBO werk- en denkniveau
 • Relevante werkervaring als redacteur
 • Uitstekende beheersing Nederlandse taal, goede beheersing Engelse taal
 • Ervaring met projectmanagement en multidisciplinaire teams
 • Kennis van XML en HTML, metadata en contentmanagement
 • Communicatief en analytisch sterk, goed in teamverband kunnen werken

Wat krijg je?

 • €2.785 -€3.953 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 32 tot 40-urige werkweek
 • 24 vakantiedagen + 12 atv-dagen
 • Persoonlijk ontwikkelbudget van €1.100 per jaar
 • Ruime trainings- en opleidingsmogelijkheden
 • Laptop + tegemoetkoming in reiskosten

Wat doe je?

 • 60% Teksten redigeren en herschrijven
 • 20% Intern overleg
 • 10% Redactieproces verbeteren
 • 10% Commissievergaderingen bijwonen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Recruitment

Vacature

Als Redacteur bij NEN ben je verantwoordelijk voor het bevorderen van de leesbaarheid en kwaliteit van de Nederlandse normen. Je redigeert aangeleverde teksten, verbetert de leesbaarheid en controleert of de tekst aan alle normtechnische regels voldoet.

Je krijgt van Consultants normteksten aangeleverd, die zijn opgesteld in commissievergaderingen. Naast het taalkundige redigeerwerk is het belangrijk dat je controleert of de teksten zijn opgesteld volgens normtechnische regels. Dit zijn internationale afspraken over de structuur en formulering van eisen, aanbevelingen en opmaak van de normteksten. Hiervoor gebruik je een speciaal template met een vaste opbouw en specifiek taalgebruik.

Nadat je een tekst geredigeerd hebt, stuur je deze naar de Consultant. De Consultant kijkt vervolgens samen met de commissie naar de tekst en geeft feedback. Een tekst kan dus een paar keer heen en weer gaan, voordat deze is goedgekeurd door alle partijen. 

Samen met vijf andere Redacteuren vorm je de Redactie. Jullie overleggen veel en verdelen het werk deels op interesse, en deels op wie er tijd heeft. Daarnaast hebben jullie veel contact met de Consultants en de afdeling Publicatie.

Als je het leuk vindt om in normteksten met uiteenlopende onderwerpen te duiken en deze te verbeteren, en je het een uitdaging vindt dat je soms de discussie moet aangaan met collega’s, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Redacteur
Geert Bilsen

Op een leuke werkdag heb ik echt waarde toegevoegd door de leesbaarheid van een tekst te verbeteren. Ik krijg ook positieve reacties van de Consultant, dus dat is fijn.

Op een minder leuke dag werk ik de administratie bij of voer ik een discussie met een Consultant waar we maar moeilijk uitkomen.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je voert een discussie met een Consultant over een normtechnische regel. Hoe pak je dit aan?

Het komt vaker voor dat een Consultant een andere mening heeft over een tekst dan jij. In dit geval gaat het om het feit dat er geen eis in een opmerking mag staan. De Consultant wil dit wel: je moet hier samen uit zien te komen. Je kunt bijvoorbeeld met een ander voorstel komen, of echt bij je punt blijven als er geen andere oplossing mogelijk is. Je kunt hiervoor verwijzen naar de normtechnische regels, want als het daarin staat, dan is het een vereiste.

Deze discussies worden meestal gevoerd in de opmerkingensectie in Word. Als jij vindt dat iets aangepast moet worden, corrigeer je dit in de tekst of laat je een comment achter. De Consultant in kwestie kan dit vervolgens aanpassen, of de discussie aangaan in deze comments. Als jullie er via Word niet uitkomen, ga je met elkaar om de tafel zitten.

Dit is een typisch voorbeeld van auteursmanagement waar je als Redacteur vaak mee te maken krijgt. Je moet in dit soort situaties enerzijds voet bij stuk houden, maar je anderzijds ook in de schoenen van de Consultant of Normcommissie kunnen verplaatsen.

Groeipad

Bij NEN staat jouw ontwikkeling centraal. Er wordt in medewerkers geïnvesteerd door vanuit de NEN Academy diverse inspirerende kennis- en inspiratiesessies aan te bieden. Je kunt zowel intern als extern opleidingen en trainingen volgen, die bij jou en je functie aansluiten. Bovendien krijg je gedurende het eerste jaar een mentor toegewezen en heb je op regelmatige basis intervisie met collega's die in dezelfde periode gestart zijn als jij.

Redacteur

Werken bij NEN

NEN is opgericht in 1916 ter ondersteuning van normalisatieprocessen. Dit doet NEN door gezamenlijke afspraken te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden, ngo’s en start-ups. Deze afspraken worden ook wel normen of 'best practices' genoemd. Normen bevorderen innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiency en internationale handel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Die afspraken worden gemaakt in (inter)nationale normencommissies; hiermee is NEN het kennisnetwerk voor normontwikkeling en -toepassing. Daarnaast ondersteunt NEN de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk, bijvoorbeeld door trainingen en praktijkgidsen aan te bieden.

NEN beheert ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO en IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN). Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij NEN, al dan niet als losse norm of in abonnementsvorm via NEN Connect. Ook faciliteert NEN de ontwikkeling en het beheer van certificatieschema's. NEN certificeert zelf niet, maar fungeert als onafhankelijk platform om certificatieschema's op te zetten en te beheren.

NEN is een non-profit stichting, heeft 300 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5.500 commissieleden.

 • Delft
 • Wereldwijd actief
 • 300 werknemers in Nederland
 • 66% / 34%
 • Hybride thuiswerkmogelijkheden

Collega's

Shirin Golyardi - Senior Consultant Zorg & Welzijn

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het werk bij NEN is erg afwisselend en je krijgt veel ruimte om je eigen ideeën uit te werken. Ik vind het internationale karakter van mijn werk ook erg inspirerend en heb meerdere Europese projecten en internationale commissies begeleid. Ik werk met veel plezier binnen een enthousiaste en ambitieuze team waarin leren van elkaar voorop staat.

Wat was je vorige baan?
Junior advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, sporten, vakantie vieren met mijn gezin en gezellige momenten met vrienden en familie.

Astrid de Haes (46) - Consultant ICT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een coördinator in hart en nieren: laat mij maar faciliteren en regelen. Ik kwam uit de transportwereld en wilde graag mijn horizon verbreden. Bij NEN kreeg ik de kans om volop processen te begeleiden rondom een breed scala aan interessante onderwerpen.

Wat was je vorige baan?
Secretaris, Beleidsmedewerker bij TLN.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, Whodunnits kijken, daktuinieren en uiteraard op reis.

Rianne Boek - Consultant cluster Elektrische Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Om kort uit te leggen waarom ik bij NEN ben komen werken is een uitdaging. Het is een lang, bijzonder verhaal, dat ik graag onder het genot van een kop koffie met je deel. Maar het moest zo zijn. Ik was klaar voor NEN en NEN klaar voor mij. Al bijna 15 jaar samen :-)

Wat was je vorige baan?
Voor NEN heb ik een adminstratieve baan gedaan bij een kinderopvangorganisatie. Met kleine kinderen thuis vond ik dat heerlijk. Maar op een gegeven moment wil je weer iets uitdagends doen. Dat bood NEN mij. Eerst als projectassistent, daarna als consultant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen! Ik ben een lange afstandsloper; gek op de halve marathon (21,1 km) en af en toe een hele (42.2 km).

Zarra van Maastrigt - de Laat - Consultant, Agrofood en Consumentenzaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Als politicoloog met een liefde voor internationale ontwikkeling in voedsel en landbouw, was ik op zoek naar een plek waar deze twee thema's samenkomen. Bij NEN ben je als consultant bezig met het samenbrengen van mensen, het zoeken van consensus, politiek gevoelige situaties oplossen, beleidsontwikkelingen bijhouden en tegelijkertijd kan ik werken aan de thema's die ik interessant vind.

Wat was je vorige baan?
Proces manager bij een zonnepanelenbedrijf.

Wat doe je in je vrije tijd?
Politicologie (UvA) en International Development (WUR).

Rob Kotte (44) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb twaalf jaar in de bouwsector gewerkt als architect. Toen ik op zoek was naar een baan waar ik mij breder kon ontwikkelen, wees een oud-collega mij op NEN. In de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens mijn sollicitatie werd ik erg enthousiast van de diversiteit aan onderwerpen, de vrijheid van werken en het internationale karakter van de functie als consultant normalisatie.

Wat was je vorige baan?
Architect.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zwemmen en reizen.

Julia Stikkelman (36) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Toen ik solliciteerde op mijn huidige functie, werkte ik al een aantal uur per week bij het cluster Bouw & Installatie. Het was eigenlijk niet mijn plan om heel lang te blijven of meer uren voor NEN te gaan werken, maar zowel de sfeer, als de inhoud van het werk hebben me positief verrast Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte en animo voor een borrel of feestje.

Wat was je vorige baan?
Project Ingenieus op ZZP-basis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, relaxen, sporten, vrienden zien, docu's en films kijken.

Naazra Lalmahomed (50) - Projectassistent, Energie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is op mijn pad gekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werk hier nu ruim 13 jaar en het bevalt mij nog steeds. NEN is een goede werkgever!

Wat was je vorige baan?
Administratief medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, luieren, met vrienden afspreken, reizen.

Robert Boonman (62) - Functioneel Beheerder, IT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN had enige jaren geleden een vacature die werkelijk op mijn lijf geschreven was. En... dat bleek ook zo te zijn!

Wat was je vorige baan?
Controller.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen.

Irene van den Handel (48) - Projectassistent Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is een erg flexibele werkgever en je krijgt genoeg kansen die je kan benutten.

Wat was je vorige baan?
Secretaresse bij een Notariskantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, en tijd doorbrengen met mijn kind, en vrienden.

Inge Piek - Consultant ICT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik kwam uit een omgeving waar de communicatie erg zwart-wit was. Ik wilde graag ervaren hoe het is om met verschillende soorten mensen om de tafel te zitten, met als resultaat een gezamenlijk besluit te nemen. Bij NEN was hier de mogelijkheid voor.

Wat was je vorige baan?
Campagneleider bij de Consumentenbond

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen met de hond, hardlopen en muziek spelen en luisteren.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek (online of fysiek)
± 1-2 weken
Tweede gesprek (online of fysiek)
± 1-2 weken
Online assessment
± 1-2 weken
Arbeidsvoorwaardengesprek
± 1-2 weken
Je hebt de baan!

Interessante baan?