Consultant Bouw

Consultant Bouw

NEN Delft

Wat is vereist?

 • HBO of WO werk- en denkniveau
 • 5 jaar werkervaring
 • Uitstekende beheersing Nederlandse en Engelse taal in zowel woord als geschrift
 • Ervaring met het opstellen van contracten en begrotingen
 • Je neemt initiatief en je werkt graag in teams

Wat krijg je?

 • €4.200 - €5.200 bruto p/m (op basis van een fulltime dienstverband)
 • 32 tot 40-urige werkweek
 • 24 vakantiedagen (+12 ATV dagen)
 • Laptop, telefoon en reiskostenvergoeding
 • Geen werk in het weekend

Wat doe je?

 • 50% Projectmanagement
 • 20% Relatiemanagement/acquisitie (verwerven nieuwe opdrachten)
 • 20% Procesbegeleiding/interne team leiden
 • 10% Communicatie/marketing

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Consultant Bouw bij NEN ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van het proces om te komen tot afspraken. Ook houd je je bezig met de regievoering over voor de bouw belangrijke thema's. Je werkt aan projecten voor verschillende klanten zoals overheden, ingenieursbureaus, installateurs, gebouweigenaren, woningcorporaties en kennisinstellingen. Je maakt afspraken met deze klanten om de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van producten, processen of diensten te optimaliseren.

NEN is op zoek naar consultants voor aan bouw gerelateerde onderwerpen als:

Energieprestatie van gebouwen, Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen van bruggen en sluizen, Constructieve veiligheid (onder andere in relatie tot aardbevingen in Groningen), Circulair bouwen, Asset Management en Consumenten Dossier (in relatie tot nieuwe wet Kwaliteitsborging Bouw).

Je vindt het leuk om een project te faciliteren en ook echt in die rol als organisator te zitten. Je moet er tegen kunnen dat het project anders loopt dan je verwachtte.

Agenda

Consultant Bouw
Carloes Pollemans

Ik heb een leuke dag als ik een goede commissievergadering heb gehad met tevreden klanten, en ik me heb laten verrassen over bepaalde onderwerpen of projecten.

Het is een matige dag als ik de hele dag niet aan mijn actiepunten toe kom en deze niet allemaal heb kunnen wegwerken.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Een branchevereniging vraagt of je een presentatie wilt verzorgen op hun congres. De presentatie moet gaan over wijzigingen in een norm die voor de leden van de branche van belang zijn. Hoe ga je te werk?

Bij het maken van de presentatie ga je na voor wat voor een soort publiek je staat. Je houdt hier rekening mee bij het verhaal dat je vertelt, zodat dit aansluit op de doelgroep. Hierbij is het belangrijk dat je je presentatie toetst aan de kernwaarden van NEN.

Je verifieert of er collega's zijn die al eerder een presentatie over dit onderwerp hebben gegeven. Je gaat bijvoorbeeld langs bij de Marketing en Communicatie afdeling en kijkt of er een corporate presentatie beschikbaar is. Ook ga je in gesprek met een aantal van jouw klanten die veel kennis hebben over het thema. Zij kunnen je meer vertellen over wat er speelt in de branche en wat er van belang is om te vertellen zodat je aansluiting vindt bij je publiek. Daarbij kijk je of de inhoud van deze ontwikkelingen past binnen de doelstellingen van NEN en of het dus relevant is om op te nemen in de presentatie.

Je stelt vragen aan het publiek zodat er genoeg interactie in de zaal ontstaat. Ook vraag je na de presentatie om feedback van de aanwezigen en geef je opvolging aan belangrijke acties. Dit doe je door je nieuwe contact een berichtje te sturen of telefonisch contact op te nemen.


Groeipad

Je kunt vanuit je rol als Consultant doorgroeien naar verschillende disciplines binnen NEN. Bijvoorbeeld Consultant bij een ander cluster of Senior Consultant/Projectleider. Je volgt een inwerkprogramma via de NEN Academy en er is een ruim budget beschikbaar voor individuele trainingsmogelijkheden. Daarnaast worden diverse kennis- en inspiratiesessies georganiseerd. Je hebt daarnaast op regelmatige basis intervisie met collega's die in dezelfde periode gestart zijn.

Consultant
Senior Consultant/Projectleider

Werken bij NEN

NEN is in 1916 opgericht ter ondersteuning van normalisatieprocessen. Dit doet zij door gezamenlijke afspraken te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden, ngo’s en start-ups. Deze afspraken worden ook wel normen of 'best practices' genoemd. Normen bevorderen innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiency en internationale handel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. NEN is een non-profit stichting met 280 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5000 commissieleden.  
 • Delft
 • Wereldwijd actief
 • 66% / 34%
 • Gem. leeftijd 47 jaar
 • 280 werknemers in Nederland

Collega's

Harold Pauwels - Business Unit Manager Standards Product & Services

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was op zoek naar een bedrijf met een internationale binding. Al tijdens de eerste gesprekken zag ik de functie van consultant als een mooie volgende stap in mijn werkende leven.

Wat was je vorige baan?
Account Manager bij Delta Milieu.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sport, wijnbouw en familiebezoek.

Rob Kotte - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb twaalf jaar in de bouwsector gewerkt als architect. Toen ik op zoek was naar een baan waar ik mij breder kon ontwikkelen, wees een oud-collega mij op NEN. In de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens mijn sollicitatie werd ik erg enthousiast van de diversiteit aan onderwerpen, de vrijheid van werken en het internationale karakter van de functie als consultant normalisatie.

Wat was je vorige baan?
Architect.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zwemmen en reizen.

Willemien Bosch - Clustermanager, Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb een achtergrond in de bouwsector. Het aantrekkelijke aan het werk bij het ingenieursbureau waar ik werkte vond ik de projectcoördinatie tussen alle betrokken partijen, installateurs, ontwerpers, constructeurs, opdrachtgever en gebruiker. Het gezamenlijk tot resultaat komen. Daarbij vond ik de beweging en gezamenlijkheid belangrijker dan het feitelijke resultaat. Ik ben me daarom wat breder gaan oriënteren en kwam de vacature bij NEN tegen. Deze sprak mij aan door de combinatie van werken in de bouwsector en de inzet van mijn 'soft-skills'.

Wat was je vorige baan?
Projectmanager bij Royal HaskoningDHV.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Joyce Jankok - HR Adviseur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik had nooit verwacht bij NEN te gaan werken, maar ik werd tijdens de gesprekken positief verrast. Enerzijds de klik met de gesprekspartners, de sfeer, maar ook de uitdagingen, waarvan ik dacht daar wil ik wel mee aan de slag gaan. Bovendien vind ik het prettig om te kunnen sparren met managers en collega’s. Ik vind NEN een zeer goede en flexibele werkgever. Dit past ook goed in combinatie met mijn privéleven.

Wat was je vorige baan?
HR Manager bij DotControl & RockBoost.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn gezin, uit eten met vriendinnen, shoppen en sporten.

Astrid de Haes - Consultant, Industrie & Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een coördinator in hart en nieren: laat mij maar faciliteren en regelen. Ik kwam uit de transportwereld en wilde graag mijn horizon verbreden. Bij NEN kreeg ik de kans om volop processen te begeleiden rondom een breed scala aan interessante onderwerpen.

Wat was je vorige baan?
Secretaris, Beleidsmedewerker bij TLN.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, Whodunnits kijken, daktuinieren en uiteraard op reis.

Arvid Baars - Medewerker Klantenservice

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
In mijn vorige banen had ik al veel telefonisch contact met klanten. Dat vond ik al heel leuk, maar NEN bood mij de uitdaging om meer voor de klant te betekenen in de diepte. En dat heb ik met beide handen aangegrepen.

Wat was je vorige baan?
Medewerker Klantenservice bij Zorgverzekeraar IZA.

Wat doe je in je vrije tijd?
Disc-golfen, RPM-spinning en bordspellen spelen.

Julia Stikkelman - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Toen ik solliciteerde op mijn huidige functie, werkte ik al een aantal uur per week bij het cluster Bouw & Installatie. Het was eigenlijk niet mijn plan om heel lang te blijven of meer uren voor NEN te gaan werken, maar zowel de sfeer, als de inhoud van het werk hebben me positief verrast Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte en animo voor een borrel of feestje.

Wat was je vorige baan?
Project Ingenieus op ZZP-basis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, relaxen, sporten, vrienden zien, docu's en films kijken.

Naazra Lalmahomed - Projectassistent, Energie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is op mijn pad gekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werk hier nu ruim 13 jaar en het bevalt mij nog steeds. NEN is een goede werkgever!

Wat was je vorige baan?
Administratief medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, luieren, met vrienden afspreken, reizen.

Yvette Mulder - Consultant, Kennis- & Informatiediensten

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN leek me helemaal niets, totdat ik op de koffie ging bij een consultant. Zij vertelde mij alles over NEN en haar baan en bij mij viel er een kwartje: dit vinkt mijn hele wensenlijst af. Het is alles wat ik belangrijk vind in een baan: verantwoordelijkheid, maatschappelijke bijdrage, veel op hoog niveau praten met partners, inhoudelijk uitdagend werk, focus op projectmanagement en een sociaal werkklimaat.

Wat was je vorige baan?
Tender Manager bij Trigion.

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel mensen tegelijkertijd uitnodigen voor etentjes en over nieuwe onderwerpen leren.

Robert Boonman - Functioneel Beheerder, IT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN had enige jaren geleden een vacature die werkelijk op mijn lijf geschreven was. En... dat bleek ook zo te zijn!

Wat was je vorige baan?
Controller.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen.

Gillian Herpers - Consultant, Agrofood & Consument

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag maatschappelijk relevant werk doen. Bij NEN kun je als consultant een directe bijdrage leveren aan een duurzamere, veiligere en efficiëntere wereld.

Wat was je vorige baan?
Project Manager Certificate.

Wat doe je in je vrije tijd?
Chinese thee drinken & yoga.

Johan van Velthoven - Manager Industrie & Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Een openstaande vacature voor een consultant bij NEN trok mijn belangstelling vanwege de combinatie "wet- en regelgeving, uitvoeringspraktijk, mensenwerk en techniek". Eenmaal aan het werk bij NEN verdween het laatste stukje scepsis (het wat "droge" imago van NEN) als sneeuw voor de zon.

Wat was je vorige baan?
Accountmanager / Engineering Manager bij Mechanization Philips Lighting.

Wat doe je in je vrije tijd?
Genieten van mijn gezin en knutselen aan huis en tuin.

Ying Ying Lau - Consultant Industrie en Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was getipt door een vriendin; zij werkte al bij NEN en het beviel haar goed. Dus misschien was het ook wat voor mij? Het bleek een goede match te zijn. Gevarieerd en internationaal werk, veel eigen verantwoordelijkheid en tegelijkertijd heel flexibel en... toch ook wel uniek om bij NEN te werken.

Wat was je vorige baan?
Onderzoek naar zorgrobotica (in Japan).

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel met eten bezig zijn! Koken, (uit) eten (gaan), nieuwe keukens uitproberen... en ik reis graag, dat combineer ik het liefst met vrienden opzoeken.

Irene van den Handel - Projectassistent Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is een erg flexibele werkgever en je krijgt genoeg kansen die je kan benutten.

Wat was je vorige baan?
Secretaresse bij een Notariskantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, en tijd doorbrengen met mijn kind, en vrienden.

Interessante baan?