Consultant

Consultant

NEN Delft

Wat is vereist?

 • HBO of WO werk- en denkniveau
 • 3 jaar ervaring in projectmanagement of stakeholdermanagement
 • Analytische vaardigheden
 • Affiniteit met normalisatie
 • Gevoel voor politieke verhoudingen en belangentegenstellingen

Wat krijg je?

 • € 3.300 - € 4.800,- bruto per maand (op basis van een fulltime dienstverband)
 • 32 - 40 urige werkweek
 • 24 vakantiedagen + 12 ATV dagen
 • Geen werk in het weekend
 • Ruime trainings- en opleidingsmogelijkheden
 • Laptop en mobiele telefoon + tegemoetkoming in reiskosten

Wat doe je?

 • 20% Vergaderen
 • 20% Verslaglegging
 • 10% Administratie
 • 30% Uitvoeren procedurele acties
 • 20% Klantcontact

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Consultant bij NEN breng je belanghebbende partijen bij elkaar en begeleid je hen in het proces om tot gezamenlijke afspraken te komen. Deze afspraken kunnen leiden tot normen en kunnen op nationaal (NEN), Europees (CEN) en internationaal (ISO) niveau worden ontwikkeld en vastgelegd. Je begeleidt deze processen in verschillende sectoren en zorgt ervoor dat alle belangen zo goed mogelijk worden vertegenwoordigd, zodat door middel van consensus een afspraak kan worden bereikt. Samen met de voorzitter ben je het aanspreekpunt voor de Nederlandse markt met betrekking tot normalisatie in de sector. Verder zorg je als consultant voor een nauwkeurige verslaglegging van het hele proces. Hiervoor werk je nauw samen met een Project Assistent.

Je werkt (afhankelijk van de grootte) aan meerdere normcommissies en projecten tegelijkertijd. Je kunt in samenspraak met je leidinggevende zelf invulling geven aan je werkpakket.

Je vindt het leuk om met verschillende partijen te werken, zowel type als organisatie. Je moet er tegen kunnen dat je met partijen met uiteenlopende belangen werkt.

Agenda

Consultant Agrofood en Consument
Charlotte Mosies

Ik heb een leuke dag als ik een vergadering heb waarin goede discussies worden gevoerd over belangrijke punten.

Op een matige dag ben ik veel bezig met verslaglegging. Hiervoor moet ik verschillende handboeken analyseren en dit kan droog werk zijn.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je krijgt het verzoek om het proces van een internationaal document op het gebied van biologisch katoen te begeleiden. Hoe ga je te werk?

Eerst neem je contact op met de initiatiefnemer van het document. De initiatiefnemer is nooit NEN, omdat NEN de neutrale facilitator is. Je neemt dus contact op met de organisatie die een aanvraag heeft gedaan voor een internationaal geaccepteerd document. Samen schrijven jullie een voorstel waarin duidelijk wordt wat de vraagstelling is en wat jullie als oplossing voorstellen. Als het document compleet is, pas je dit met behulp van de ISO-handboeken aan zodat het document leesbaar wordt voor de internationale normen organisatie (ISO). Binnen ISO wordt aan de hand van dit document bepaald of de aanvraag de moeite waard is om op globale schaal mee aan de slag te gaan.

Om de aanvraag goedgekeurd te krijgen ga je met ISO een consultatieperiode in. Je beantwoordt alle vragen van ISO en verdedigt eventuele verzoeken. Door deze consultatieperiode volgt vanuit ISO goedkeuring voor het voorstel en start je officieel met de ontwikkeling van een normatief document. Je maakt een planning conform de richtlijnen van het normontwikkelingsproces en stelt deadlines voor de verschillende onderdelen van het document. Daarna lanceer je het project naar de buitenwereld: je schrijft zoveel mogelijk belanghebbende partijen aan om te vragen of ze mee willen denken over hoe het uiteindelijke document eruit moet komen te zien. Je probeert zoveel en zo divers mogelijke belanghebbende partijen aan boord te krijgen. Je werkt hiervoor nauw samen met de Project Assistent (PA): je bevestigt de participatie van deelnemers, maakt een conceptversie van het normatieve document, organiseert een eerste bijeenkomst en zorgt voor de verslaglegging.

Vervolgens organiseer je meerdere vergaderingen waarin je onder leiding van de Voorzitter en de Projectleider discussieert over hoe het uiteindelijke document eruit moet komen te zien. Omdat het een internationaal project is, wisselt de samenstelling en de locatie per vergadering. Je bent zelf bij iedere vergadering aanwezig en zorgt ervoor dat de vergadering ook deels online wordt aangeboden voor belanghebbende partijen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Per onderdeel stel je een deadline waarvoor de betrokken partijen materiaal aan kunnen leveren. De PA sorteert al het materiaal in een overzichtelijk document, zodat jij dit kunt analyseren. Daarna redigeer je de tekst zodat deze volgens de regels wordt opgesteld. Het document krijgt daardoor steeds meer een normatief karakter. Als alle onderdelen zijn behandeld, bundel jij al het materiaal tot één compleet document dat je ter goedkeuring aan ISO voorlegt. Zodra het document geaccepteerd is, is het project afgerond. Het document wordt dan gepubliceerd als ISO-document en is internationaal verkrijgbaar.

Groeipad

Je kunt vanuit je rol als Consultant doorgroeien naar verschillende disciplines binnen NEN. Bijvoorbeeld Consultant Zorg & Welzijn of Senior Consultant/Projectleider. Je volgt een inwerkprogramma via de NEN Academy en er is een ruim budget beschikbaar voor individuele trainingsmogelijkheden. Daarnaast worden diverse kennis- en inspiratiesessies georganiseerd. Je hebt daarnaast op regelmatige basis intervisie met collega's die in dezelfde periode gestart zijn.

Consultant
Consultant Zorg & Welzijn
Consultant Zorg

Werken bij NEN

NEN is in 1916 opgericht ter ondersteuning van normalisatieprocessen. Dit doet zij door gezamenlijke afspraken te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden, ngo’s en start-ups. Deze afspraken worden ook wel normen of 'best practices' genoemd. Normen bevorderen innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiency en internationale handel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. NEN is een non-profit stichting met 280 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5000 commissieleden.  
 • Delft
 • Wereldwijd actief
 • 66% / 34%
 • Gem. leeftijd 47 jaar
 • 280 werknemers in Nederland

Collega's

Harold Pauwels - Business Unit Manager Standards Product & Services

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was op zoek naar een bedrijf met een internationale binding. Al tijdens de eerste gesprekken zag ik de functie van consultant als een mooie volgende stap in mijn werkende leven.

Wat was je vorige baan?
Account Manager bij Delta Milieu.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sport, wijnbouw en familiebezoek.

Rob Kotte - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb twaalf jaar in de bouwsector gewerkt als architect. Toen ik op zoek was naar een baan waar ik mij breder kon ontwikkelen, wees een oud-collega mij op NEN. In de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens mijn sollicitatie werd ik erg enthousiast van de diversiteit aan onderwerpen, de vrijheid van werken en het internationale karakter van de functie als consultant normalisatie.

Wat was je vorige baan?
Architect.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zwemmen en reizen.

Willemien Bosch - Clustermanager, Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb een achtergrond in de bouwsector. Het aantrekkelijke aan het werk bij het ingenieursbureau waar ik werkte vond ik de projectcoördinatie tussen alle betrokken partijen, installateurs, ontwerpers, constructeurs, opdrachtgever en gebruiker. Het gezamenlijk tot resultaat komen. Daarbij vond ik de beweging en gezamenlijkheid belangrijker dan het feitelijke resultaat. Ik ben me daarom wat breder gaan oriënteren en kwam de vacature bij NEN tegen. Deze sprak mij aan door de combinatie van werken in de bouwsector en de inzet van mijn 'soft-skills'.

Wat was je vorige baan?
Projectmanager bij Royal HaskoningDHV.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Joyce Jankok - HR Adviseur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik had nooit verwacht bij NEN te gaan werken, maar ik werd tijdens de gesprekken positief verrast. Enerzijds de klik met de gesprekspartners, de sfeer, maar ook de uitdagingen, waarvan ik dacht daar wil ik wel mee aan de slag gaan. Bovendien vind ik het prettig om te kunnen sparren met managers en collega’s. Ik vind NEN een zeer goede en flexibele werkgever. Dit past ook goed in combinatie met mijn privéleven.

Wat was je vorige baan?
HR Manager bij DotControl & RockBoost.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn gezin, uit eten met vriendinnen, shoppen en sporten.

Astrid de Haes - Consultant, Industrie & Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een coördinator in hart en nieren: laat mij maar faciliteren en regelen. Ik kwam uit de transportwereld en wilde graag mijn horizon verbreden. Bij NEN kreeg ik de kans om volop processen te begeleiden rondom een breed scala aan interessante onderwerpen.

Wat was je vorige baan?
Secretaris, Beleidsmedewerker bij TLN.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, Whodunnits kijken, daktuinieren en uiteraard op reis.

Arvid Baars - Medewerker Klantenservice

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
In mijn vorige banen had ik al veel telefonisch contact met klanten. Dat vond ik al heel leuk, maar NEN bood mij de uitdaging om meer voor de klant te betekenen in de diepte. En dat heb ik met beide handen aangegrepen.

Wat was je vorige baan?
Medewerker Klantenservice bij Zorgverzekeraar IZA.

Wat doe je in je vrije tijd?
Disc-golfen, RPM-spinning en bordspellen spelen.

Julia Stikkelman - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Toen ik solliciteerde op mijn huidige functie, werkte ik al een aantal uur per week bij het cluster Bouw & Installatie. Het was eigenlijk niet mijn plan om heel lang te blijven of meer uren voor NEN te gaan werken, maar zowel de sfeer, als de inhoud van het werk hebben me positief verrast Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte en animo voor een borrel of feestje.

Wat was je vorige baan?
Project Ingenieus op ZZP-basis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, relaxen, sporten, vrienden zien, docu's en films kijken.

Naazra Lalmahomed - Projectassistent, Energie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is op mijn pad gekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werk hier nu ruim 13 jaar en het bevalt mij nog steeds. NEN is een goede werkgever!

Wat was je vorige baan?
Administratief medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, luieren, met vrienden afspreken, reizen.

Yvette Mulder - Consultant, Kennis- & Informatiediensten

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN leek me helemaal niets, totdat ik op de koffie ging bij een consultant. Zij vertelde mij alles over NEN en haar baan en bij mij viel er een kwartje: dit vinkt mijn hele wensenlijst af. Het is alles wat ik belangrijk vind in een baan: verantwoordelijkheid, maatschappelijke bijdrage, veel op hoog niveau praten met partners, inhoudelijk uitdagend werk, focus op projectmanagement en een sociaal werkklimaat.

Wat was je vorige baan?
Tender Manager bij Trigion.

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel mensen tegelijkertijd uitnodigen voor etentjes en over nieuwe onderwerpen leren.

Robert Boonman - Functioneel Beheerder, IT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN had enige jaren geleden een vacature die werkelijk op mijn lijf geschreven was. En... dat bleek ook zo te zijn!

Wat was je vorige baan?
Controller.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen.

Gillian Herpers - Consultant, Agrofood & Consument

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag maatschappelijk relevant werk doen. Bij NEN kun je als consultant een directe bijdrage leveren aan een duurzamere, veiligere en efficiëntere wereld.

Wat was je vorige baan?
Project Manager Certificate.

Wat doe je in je vrije tijd?
Chinese thee drinken & yoga.

Johan van Velthoven - Manager Industrie & Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Een openstaande vacature voor een consultant bij NEN trok mijn belangstelling vanwege de combinatie "wet- en regelgeving, uitvoeringspraktijk, mensenwerk en techniek". Eenmaal aan het werk bij NEN verdween het laatste stukje scepsis (het wat "droge" imago van NEN) als sneeuw voor de zon.

Wat was je vorige baan?
Accountmanager / Engineering Manager bij Mechanization Philips Lighting.

Wat doe je in je vrije tijd?
Genieten van mijn gezin en knutselen aan huis en tuin.

Ying Ying Lau - Consultant Industrie en Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was getipt door een vriendin; zij werkte al bij NEN en het beviel haar goed. Dus misschien was het ook wat voor mij? Het bleek een goede match te zijn. Gevarieerd en internationaal werk, veel eigen verantwoordelijkheid en tegelijkertijd heel flexibel en... toch ook wel uniek om bij NEN te werken.

Wat was je vorige baan?
Onderzoek naar zorgrobotica (in Japan).

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel met eten bezig zijn! Koken, (uit) eten (gaan), nieuwe keukens uitproberen... en ik reis graag, dat combineer ik het liefst met vrienden opzoeken.

Irene van den Handel - Projectassistent Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is een erg flexibele werkgever en je krijgt genoeg kansen die je kan benutten.

Wat was je vorige baan?
Secretaresse bij een Notariskantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, en tijd doorbrengen met mijn kind, en vrienden.

Interessante baan?