Consultant Milieukwaliteit

Tijdelijk gesloten

Consultant Milieukwaliteit

NEN Delft

Wat is vereist?

 • Bij voorkeur een milieu(technisch) gerelateerde opleiding
 • Ervaring of aantoonbare affiniteit met stakeholdermanagement, projectmanagement en procesbegeleiding
 • Uitstekende beheersing Nederlands en Engels, zowel in woord als geschrift
 • Gevoel voor politieke verhoudingen en om kunnen gaan met tegengestelde belangen
 • Goed kunnen schakelen

Wat krijg je?

 • €3.471 - €5.000 bruto p/m (op basis van een fulltime dienstverband)
 • 32 tot 40-urige werkweek
 • 36 vakantiedagen
 • Persoonlijk ontwikkelbudget van €1.100 per jaar
 • Ruime trainings- en opleidingsmogelijkheden
 • Laptop, telefoon + tegemoetkoming reiskosten

Wat doe je?

 • 15% Workshops organiseren
 • 25% Normcommissievergaderingen organiseren en begeleiden
 • 10% Overleg met beleidscommissie
 • 10% Nieuwe kansen identificeren
 • 15% Overleg met commissieleden
 • 10% Reistijd
 • 10% Europees projectoverleg voorzitten
 • 5% Intern overleg

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Consultant Milieukwaliteit bij NEN werk je in het cluster Milieu & Maatschappij en breng je Nederlandse (en Europese) belanghebbende partijen bij elkaar en begeleid je hen in het proces om tot gezamenlijke afspraken te komen. Voor deze partijen stel je commissies op en adviseer je hen over diverse onderwerpen op het gebied van milieukwaliteit en techniek. Je werkt bijvoorbeeld aan normen voor Klimaatadaptatie, het verbeteren van Lucht- Water- en Bodemkwaliteit en een breed scala aan andere milieu gerelateerde standaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Zeer Zorgwekkende stoffen, Stikstof of biodiversiteit. Actuele onderwerpen zijn biodiversiteit, microplastics in het milieu, zeer zorgwekkende stoffen, stikstof en grondwaterstanden.

Er wordt niet alleen aan nationale onderwerpen gewerkt. Binnen Europa (CEN) en mondiaal (ISO) neemt NEN een belangrijke rol in bij commissies. Voor deze commissies organiseer je de vergaderingen, onderhoud je de contacten met belangrijke stakeholders en bekijk je nationale, internationale en Europese ontwikkelingen. Namens Nederland kun je ook deelnemen aan Europese en internationale vergaderingen (digitaal of op locatie).

Het cluster Milieu & Maatschappij bestaat uit 20 collega’s, waarvan 14 consultants en 6 projectmedewerkers die je ondersteunen. Je hebt veel autonomie en flexibiliteit, thuiswerken behoort op termijn tot de mogelijkheden. Er worden regelmatig borrels en heidagen met het cluster georganiseerd.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Als je het leuk vindt om te schakelen tussen publieke en private stakeholders en je kunt er tegen dat je continu verschillende belangen moet vertegenwoordigen, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Consultant Milieukwaliteit-en technologie 

Mijn dag is goed verlopen als ik de neuzen dezelfde kant op heb gekregen. Samen met stakeholders een weg vinden bij tegengestelde belangen geeft mij energie.

Ik heb een minder leuke dag als mijn mailbox is ontploft, omdat ik de dag ervoor aan een interessant onderwerp heb gewerkt. Dan stapelt mijn werk zich op.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je doet marktonderzoek naar nieuwe onderwerpen waarvoor je mogelijk een commissie gaat opzetten. Hoe ga je te werk?

Microplastics zijn een steeds interessanter onderwerp. Vanuit allerlei kanalen wordt NEN gevraagd om met dit onderwerp iets te gaan doen, dus jij gaat op onderzoek uit. Je struint het internet af, zoekt binnen internationale en Europese normalisatie, belt jouw groeiende netwerk en gaat langs bij bestaande commissies. De conclusie: voor dit nieuwe onderwerp zijn nog geen normen, maar er is enorm veel interesse voor. Je gaat een commissie opstarten.

Vervolgens organiseer je een evenement om de nieuwe commissie onder de aandacht te brengen en uit te leggen wat je wilt gaan doen. Het is belangrijk dat de commissie een balans vindt tussen verschillende soorten stakeholders: van overheden tot adviesbureaus en van laboratoria tot universiteiten. Deze partijen ga jij daarom benaderen en samen met jouw commissie bespreek je hoe dit onderwerp het beste aan te pakken is.

Groeipad

Je kunt vanuit je rol als Consultant doorgroeien naar verschillende disciplines binnen NEN. Bijvoorbeeld Consultant bij een ander cluster, Senior Consultant/Projectleider of Programmamanager. Bij NEN staat jouw ontwikkeling centraal. Ze investeren in hun medewerkers door vanuit de NEN academy diverse inspirerende kennis- en inspiratiesessies aan te bieden. Je kunt zowel intern als extern opleidingen en trainingen volgen, die bij jou en je functie aansluiten. Bovendien krijg je gedurende het eerste jaar een mentor toegewezen en heb je op regelmatige basis intervisie met collega's, die in dezelfde periode gestart zijn als jij.

Consultant op ander cluster
Sr. Consultant/projectleider
Programmamanager

Werken bij NEN

NEN is opgericht in 1916 ter ondersteuning van normalisatieprocessen. Dit doet NEN door gezamenlijke afspraken te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden, ngo’s en start-ups. Deze afspraken worden ook wel normen of 'best practices' genoemd. Normen bevorderen innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiency en internationale handel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Die afspraken worden gemaakt in (inter)nationale normencommissies; hiermee is NEN het kennisnetwerk voor normontwikkeling en -toepassing. Daarnaast ondersteunt NEN de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk, bijvoorbeeld door trainingen en praktijkgidsen aan te bieden.

NEN beheert ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO en IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN). Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij NEN, al dan niet als losse norm of in abonnementsvorm via NEN Connect. Ook faciliteert NEN de ontwikkeling en het beheer van certificatieschema's. NEN certificeert zelf niet, maar fungeert als onafhankelijk platform om certificatieschema's op te zetten en te beheren.

NEN is een non-profit stichting, heeft 300 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5.500 commissieleden.

 • Delft
 • Wereldwijd actief
 • 300 werknemers in Nederland
 • 66% / 34%
 • Hybride thuiswerkmogelijkheden

Collega's

Shirin Golyardi - Senior Consultant Zorg & Welzijn

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het werk bij NEN is erg afwisselend en je krijgt veel ruimte om je eigen ideeën uit te werken. Ik vind het internationale karakter van mijn werk ook erg inspirerend en heb meerdere Europese projecten en internationale commissies begeleid. Ik werk met veel plezier binnen een enthousiaste en ambitieuze team waarin leren van elkaar voorop staat.

Wat was je vorige baan?
Junior advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, sporten, vakantie vieren met mijn gezin en gezellige momenten met vrienden en familie.

Astrid de Haes (46) - Consultant ICT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een coördinator in hart en nieren: laat mij maar faciliteren en regelen. Ik kwam uit de transportwereld en wilde graag mijn horizon verbreden. Bij NEN kreeg ik de kans om volop processen te begeleiden rondom een breed scala aan interessante onderwerpen.

Wat was je vorige baan?
Secretaris, Beleidsmedewerker bij TLN.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, Whodunnits kijken, daktuinieren en uiteraard op reis.

Rianne Boek - Consultant cluster Elektrische Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Om kort uit te leggen waarom ik bij NEN ben komen werken is een uitdaging. Het is een lang, bijzonder verhaal, dat ik graag onder het genot van een kop koffie met je deel. Maar het moest zo zijn. Ik was klaar voor NEN en NEN klaar voor mij. Al bijna 15 jaar samen :-)

Wat was je vorige baan?
Voor NEN heb ik een adminstratieve baan gedaan bij een kinderopvangorganisatie. Met kleine kinderen thuis vond ik dat heerlijk. Maar op een gegeven moment wil je weer iets uitdagends doen. Dat bood NEN mij. Eerst als projectassistent, daarna als consultant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen! Ik ben een lange afstandsloper; gek op de halve marathon (21,1 km) en af en toe een hele (42.2 km).

Zarra van Maastrigt - de Laat - Consultant, Agrofood en Consumentenzaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Als politicoloog met een liefde voor internationale ontwikkeling in voedsel en landbouw, was ik op zoek naar een plek waar deze twee thema's samenkomen. Bij NEN ben je als consultant bezig met het samenbrengen van mensen, het zoeken van consensus, politiek gevoelige situaties oplossen, beleidsontwikkelingen bijhouden en tegelijkertijd kan ik werken aan de thema's die ik interessant vind.

Wat was je vorige baan?
Proces manager bij een zonnepanelenbedrijf.

Wat doe je in je vrije tijd?
Politicologie (UvA) en International Development (WUR).

Rob Kotte (44) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb twaalf jaar in de bouwsector gewerkt als architect. Toen ik op zoek was naar een baan waar ik mij breder kon ontwikkelen, wees een oud-collega mij op NEN. In de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens mijn sollicitatie werd ik erg enthousiast van de diversiteit aan onderwerpen, de vrijheid van werken en het internationale karakter van de functie als consultant normalisatie.

Wat was je vorige baan?
Architect.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zwemmen en reizen.

Julia Stikkelman (36) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Toen ik solliciteerde op mijn huidige functie, werkte ik al een aantal uur per week bij het cluster Bouw & Installatie. Het was eigenlijk niet mijn plan om heel lang te blijven of meer uren voor NEN te gaan werken, maar zowel de sfeer, als de inhoud van het werk hebben me positief verrast Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte en animo voor een borrel of feestje.

Wat was je vorige baan?
Project Ingenieus op ZZP-basis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, relaxen, sporten, vrienden zien, docu's en films kijken.

Naazra Lalmahomed (50) - Projectassistent, Energie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is op mijn pad gekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werk hier nu ruim 13 jaar en het bevalt mij nog steeds. NEN is een goede werkgever!

Wat was je vorige baan?
Administratief medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, luieren, met vrienden afspreken, reizen.

Robert Boonman (62) - Functioneel Beheerder, IT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN had enige jaren geleden een vacature die werkelijk op mijn lijf geschreven was. En... dat bleek ook zo te zijn!

Wat was je vorige baan?
Controller.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen.

Irene van den Handel (48) - Projectassistent Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is een erg flexibele werkgever en je krijgt genoeg kansen die je kan benutten.

Wat was je vorige baan?
Secretaresse bij een Notariskantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, en tijd doorbrengen met mijn kind, en vrienden.

Inge Piek - Consultant ICT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik kwam uit een omgeving waar de communicatie erg zwart-wit was. Ik wilde graag ervaren hoe het is om met verschillende soorten mensen om de tafel te zitten, met als resultaat een gezamenlijk besluit te nemen. Bij NEN was hier de mogelijkheid voor.

Wat was je vorige baan?
Campagneleider bij de Consumentenbond

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen met de hond, hardlopen en muziek spelen en luisteren.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek (online of fysiek)
± 1 - 2 weken
Tweede gesprek (online of fysiek)
± 1 - 2 weken
Online assessment
± 1 - 2 weken
Arbeidsvoorwaardengesprek
± 1 - 2 weken
Je hebt de baan!

Interessante baan?