Consultant Energie

Vacature gesloten

Consultant Energie

NEN Delft

Wat is vereist?

 • HBO of WO werk- en denkniveau
 • 5-10 jaar relevante werkervaring (met stakeholder- of projectmanagement, of bijvoorbeeld als verbinder, procesbegeleider of een vergelijkbare rol)
 • Analytische vaardigheden: hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden
 • Uitstekende beheersing Nederlands en Engels, zowel in woord als geschrift
 • Gevoel voor politieke verhoudingen en om kunnen gaan met tegengestelde belangen

Wat krijg je?

 • €3.471 - €5.000 bruto p/m (op basis van een fulltime dienstverband)
 • 32 tot 40-urige werkweek
 • 26 vakantiedagen (+12 ATV dagen)
 • Persoonlijk ontwikkelbudget van €1.100 per jaar
 • Ruime trainings- en opleidingsmogelijkheden
 • Laptop, telefoon + tegemoetkoming reiskosten

Wat doe je?

 • 35% Normcommissie vergaderingen voorbereiden en begeleiden
 • 20% Innovatie & onderzoeksprojecten
 • 20% Netwerk opbouwen
 • 25% Interne afstemming

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Consultant Energie bij NEN begeleid je, zowel nationaal als internationaal, allerlei partijen uit de energiesector om afspraken te maken in de vorm van normen. Voor deze partijen begeleid je bestaande en vorm je nieuwe commissies met alle relevante stakeholders. Je begeleidt het proces waarbij al deze partijen tot gedragen afspraken komen. De energiesector staat voor een grote transitie om de klimaatdoelstellingen te behalen; nieuwe standaarden zijn hiervoor van groot belang. Jij bent verantwoordelijk voor het gesprek met de markt en overheid om behoeften en kansen op te halen, en dit te vertalen naar producten en diensten van NEN. Je maakt je snel bekend in en met relevante netwerken, en je bent goed op de hoogte van relevante ontwikkelingen en belangen in de energietransitie.

Je bent secretaris van normcommissies in Nederland, Europa en internationaal. Je doet mee in Europese en nationale onderzoeken, waarbij je bijvoorbeeld innovatie met standaardisatie verbindt, of uitzoekt hoe normen en wetgeving elkaar beïnvloeden. 

Het cluster Energie bestaat uit 15 collega’s, waarvan 1 manager, 14 consultants. Je hebt veel autonomie en flexibiliteit, thuiswerken hoort tot de mogelijkheden.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Als je het leuk vindt om te netwerken en er van houdt om gezamenlijk tot afspraken te komen, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Consultant

Ik heb een leuke dag wanneer ik een groep stakeholders bij elkaar heb gebracht om aan nieuwe afspraken te werken en we echt progressie hebben gemaakt.

Ik heb een minder leuke dag wanneer ik op kantoor zit en alleen maar verslagen aan het uitwerken bent.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Uit je netwerk heb je gehoord dat er een interessant onderzoek over meetmethoden van waterstof bij tankstations, gestart gaat worden dat wel eens van belang zou kunnen zijn voor een nieuwe norm. Hoe speel je daarop in?

Je bekijkt de onderzoeksplannen en identificeert hoe de resultaten relevant kunnen zijn voor een nieuwe norm of bestaande. Je maakt hiervoor een concreet plan en legt dit voor aan het onderzoeksconsortium. Je licht toe hoe de resultaten meer impact kunnen hebben door resultaten te koppelen aan nationale, Europese of internationale normalisatie. Je licht het belang van een norm toe aan de groep. Ze moeten inzien op welke wijze normalisatie bij kan dragen aan de valorisatie van hun resultaten. Als je het onderzoeksconsortium enthousiast hebt gekregen, informeer je de stakeholders van een bestaande normcommissie over dit traject. Door ze vanaf begin af aan erbij te betrekken, weet je zeker dat de resultaten zullen aansluiten bij het vormen van de norm.

Groeipad

Je kunt vanuit je rol als Consultant doorgroeien naar verschillende disciplines binnen NEN. Bijvoorbeeld Consultant bij een ander cluster, Senior Consultant/Projectleider of Programmamanager. Bij NEN staat jouw ontwikkeling centraal. Ze investeren in hun medewerkers door vanuit de NEN academy diverse inspirerende kennis- en inspiratiesessies aan te bieden. Je kunt zowel intern als extern opleidingen en trainingen volgen, die bij jou en je functie aansluiten. Bovendien krijg je gedurende het eerste jaar een mentor toegewezen en heb je op regelmatige basis intervisie met collega's, die in dezelfde periode gestart zijn als jij.

Consultant op ander cluster
Sr. Consultant/projectleider
Programmamanager

Werken bij NEN

NEN is opgericht in 1916 ter ondersteuning van normalisatieprocessen. Dit doet NEN door gezamenlijke afspraken te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden, ngo’s en start-ups. Deze afspraken worden ook wel normen of 'best practices' genoemd. Normen bevorderen innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiency en internationale handel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Die afspraken worden gemaakt in (inter)nationale normencommissies; hiermee is NEN het kennisnetwerk voor normontwikkeling en -toepassing. Daarnaast ondersteunt NEN de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk, bijvoorbeeld door trainingen en praktijkgidsen aan te bieden.

NEN beheert ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO en IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN). Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij NEN, al dan niet als losse norm of in abonnementsvorm via NEN Connect. Ook faciliteert NEN de ontwikkeling en het beheer van certificatieschema's. NEN certificeert zelf niet, maar fungeert als onafhankelijk platform om certificatieschema's op te zetten en te beheren.

NEN is een non-profit stichting, heeft 300 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5.500 commissieleden.

 • Delft
 • Wereldwijd actief
 • 300 werknemers in Nederland
 • 66% / 34%
 • Hybride thuiswerkmogelijkheden

Collega's

Shirin Golyardi - Senior Consultant Zorg & Welzijn

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het werk bij NEN is erg afwisselend en je krijgt veel ruimte om je eigen ideeën uit te werken. Ik vind het internationale karakter van mijn werk ook erg inspirerend en heb meerdere Europese projecten en internationale commissies begeleid. Ik werk met veel plezier binnen een enthousiaste en ambitieuze team waarin leren van elkaar voorop staat.

Wat was je vorige baan?
Junior advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, sporten, vakantie vieren met mijn gezin en gezellige momenten met vrienden en familie.

Astrid de Haes (45) - Consultant ICT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een coördinator in hart en nieren: laat mij maar faciliteren en regelen. Ik kwam uit de transportwereld en wilde graag mijn horizon verbreden. Bij NEN kreeg ik de kans om volop processen te begeleiden rondom een breed scala aan interessante onderwerpen.

Wat was je vorige baan?
Secretaris, Beleidsmedewerker bij TLN.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, Whodunnits kijken, daktuinieren en uiteraard op reis.

Rianne Boek - Consultant cluster Elektrische Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Om kort uit te leggen waarom ik bij NEN ben komen werken is een uitdaging. Het is een lang, bijzonder verhaal, dat ik graag onder het genot van een kop koffie met je deel. Maar het moest zo zijn. Ik was klaar voor NEN en NEN klaar voor mij. Al bijna 15 jaar samen :-)

Wat was je vorige baan?
Voor NEN heb ik een adminstratieve baan gedaan bij een kinderopvangorganisatie. Met kleine kinderen thuis vond ik dat heerlijk. Maar op een gegeven moment wil je weer iets uitdagends doen. Dat bood NEN mij. Eerst als projectassistent, daarna als consultant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen! Ik ben een lange afstandsloper; gek op de halve marathon (21,1 km) en af en toe een hele (42.2 km).

Zarra van Maastrigt - de Laat - Consultant, Agrofood en Consumentenzaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Als politicoloog met een liefde voor internationale ontwikkeling in voedsel en landbouw, was ik op zoek naar een plek waar deze twee thema's samenkomen. Bij NEN ben je als consultant bezig met het samenbrengen van mensen, het zoeken van consensus, politiek gevoelige situaties oplossen, beleidsontwikkelingen bijhouden en tegelijkertijd kan ik werken aan de thema's die ik interessant vind.

Wat was je vorige baan?
Proces manager bij een zonnepanelenbedrijf.

Wat doe je in je vrije tijd?
Politicologie (UvA) en International Development (WUR).

Rob Kotte (44) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb twaalf jaar in de bouwsector gewerkt als architect. Toen ik op zoek was naar een baan waar ik mij breder kon ontwikkelen, wees een oud-collega mij op NEN. In de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens mijn sollicitatie werd ik erg enthousiast van de diversiteit aan onderwerpen, de vrijheid van werken en het internationale karakter van de functie als consultant normalisatie.

Wat was je vorige baan?
Architect.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zwemmen en reizen.

Julia Stikkelman (36) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Toen ik solliciteerde op mijn huidige functie, werkte ik al een aantal uur per week bij het cluster Bouw & Installatie. Het was eigenlijk niet mijn plan om heel lang te blijven of meer uren voor NEN te gaan werken, maar zowel de sfeer, als de inhoud van het werk hebben me positief verrast Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte en animo voor een borrel of feestje.

Wat was je vorige baan?
Project Ingenieus op ZZP-basis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, relaxen, sporten, vrienden zien, docu's en films kijken.

Naazra Lalmahomed (50) - Projectassistent, Energie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is op mijn pad gekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werk hier nu ruim 13 jaar en het bevalt mij nog steeds. NEN is een goede werkgever!

Wat was je vorige baan?
Administratief medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, luieren, met vrienden afspreken, reizen.

Robert Boonman (61) - Functioneel Beheerder, IT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN had enige jaren geleden een vacature die werkelijk op mijn lijf geschreven was. En... dat bleek ook zo te zijn!

Wat was je vorige baan?
Controller.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen.

Irene van den Handel (48) - Projectassistent Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is een erg flexibele werkgever en je krijgt genoeg kansen die je kan benutten.

Wat was je vorige baan?
Secretaresse bij een Notariskantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, en tijd doorbrengen met mijn kind, en vrienden.

Inge Piek - Consultant ICT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik kwam uit een omgeving waar de communicatie erg zwart-wit was. Ik wilde graag ervaren hoe het is om met verschillende soorten mensen om de tafel te zitten, met als resultaat een gezamenlijk besluit te nemen. Bij NEN was hier de mogelijkheid voor.

Wat was je vorige baan?
Campagneleider bij de Consumentenbond

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen met de hond, hardlopen en muziek spelen en luisteren.

Interessante baan?